Vltava Greenhorns 2000 - part I, II, & III.

Komplet fotky môžeš najsť tu...


Týždeň na vode som si predstavoval ako veľký mokrý wander po Vltave korenený všetkým tým čo nám prináša život trampa-vodáka v kombinácií s tematickým zájazdom po Juhočeských pivovaroch. Skutočnosť však bola ďaleko horšia. To čo sa Vám tu budem snažiť letmo a iba veľmi stručne opísať sa vlastne opísať ani nedá. To treba proste zažiť. Pokiaľ sa Vám v noci nikdy nesnívalo o vlnkách, šutroch a šlajsnách, tak ste pravdepodobne na vode ešte neboli.

"Kečúúúp, pridáj", kričí početné postavajúco-popíjajúce publikum na brehu kempu tesne pod hrádzou nádrže LIPNO II. Na veci nič nemení ani to, že počasie sa rozhodlo smokliť a je niečo po 1. hodinne rannej. Kečup & Jendo sa po dlhšej návšteve "U Hastrmana" náhle rozhodli výskúšať novú techniku potápania sa. Kečup má pre istotu so sebou cestovné pasy. BÚÚM a má zasebou prvý orgazmus, a pre istototu ešte raz. Veru tak naši chlapci sa nám "UROBILI".

Tú noc husto pršalo, pravdepodobne preto aby sme sa rýchlejšie aklimatizovali. Keď sa Tomo ráno zobudil tak iba zkonštatoval: "Jediné miesto kde mám sucho je v papuli", prehodil mokrý spacák cez karimatku a zrýchleným krokom odpochodoval do bufetu na prvé ranné.

Streda ráno keď sme prvýkrát sadali do lodí, zaznamenávala v kempe "Pod Hrází", jeden zo svojich najplodnejších dni. Odhadom tak tisícka lodí, lodičiek, lodisiek, raftov a raftíkov sa chystala ukázať teplej Vltave že je na nich krátka, že ju skrotia a ona sa im zato odmení v podobe nekonečnej pohody pri pohupovaní sa na jej vlnkách. Výsledok si dokážete predstaviť najjednoduchšie asi tak, že skrížite trojprúdovú diaľnicu s vodným korytom pre vodný slalom. Ako slalom to tam aj vypadalo. Jediný spriečený čln v asi 8 metrovom koryte znamenal potopenie sa niekoľkých nasledujúcich. Uff, prežili sme.

krumlovska_slajsna.jpg (18766 bytes)

Tu niekde vznikli i niektoré vodácke fenomény, ktoré nás sprevádzali po zvyšok cesty. Za všetky spomeniem iba: Zvratkovu kontru, Blúdivú Štvormetrovú vlnu, Nepremokavý sáček, Sud z nekonečným obsahom, Nepriechodna (Zvratkova) Šlajsna, Potápnik trojchlapový, Nikdy neschnúce bankovky, Zhrdzavená uzávierka fotoaparátova, etc.


Postreh spred pokladne z bližšie nemenovaného obchodíka v Č. Krumlove: " jak to, že všichni platíte zásadne mokrýma bankovkama?", povedala ženska a dala na studený radiator sušiť ďalšiu stokorunu. Alebo z Drogérie: "Prosim Vás nemáte náhodou také veľké igelitové sáčky?", "Nie, vykúpili ich taký ako vy ešte minulý týždeň". Pre bližšie osvetlenie problému: igelitové prezervatívy slúžia ako výborná náhrada súdka na veci v prípade že tento už máte preplnený iným bordelom. No myslí že nastal správny čas na ozrejmenie aspoň niektorých z vyššie spomenutý fenoménov.

Zvratková šlajsna & kontra: to prvé sa dá vysvetliť úplne jednoducho, je to každé prudšie sa pohybujúce množstvo vody z dostatočné úzkym prierezom vzniknuvšie za jediným účelom - príležitosti na aplikovanie preslávenej Zvratkovej kontry. Tento manéver je jedna z najgrandioznejších vecí, ktoré môžu obyčajného vodáka-smrteľnika postretnúť pri plavbe.Účelom alebo skôr vedľajším efektom je detailne skúmanie dna splavovanej rieky. Ale poďme bližšie ku kopytu veci. Správne prevedená kontra začína ešte ďaleko pred vjazdom do rozbúrených vôd splavu. Ešte na tichej hladine je potrebné prudko vyštartovať pod 45° uhlom proti prúdu a otočiť sa 2krát vľavo a raz vpravo s celou loďou (polomer otočky je zhruba 10 metrov). Nasleduje pokiaľ možno nekoordinovaný nájazd do hrdla priepuste a už to jede samo. Ideálne je keď sa Vám ešte počas plavby v kanále podarí zrámovať aspoň raz každu z dvoch betonových stien kanálu (to preto aby ste vyleteli zo šlajsny pod nejakým pseudonáhodným uhlom).

zvratkova_slajsna.jpg (24221 bytes)

V prípade, že ste už von a Vaša loď mieri rovno alebo mierne od brehu, nezúfajte ak sa nič nedeje. Stačí víťazoslávne pokrikovať a mávať pádlom nad hlavou, tá voda ktorú ste cestou nabrali už urobí svoje aj za Vás. Iná situácia je v prípade, že sa podozrivo rýchlo blížite k betonovému brehu.

zvratkova_kontra.jpg (23539 bytes)

Ksichty na brehu sa predlžujú nepriamo úmerne zo vzdialenosťou od miesta ktoré sme si vybrarali pre núdzové pristátie. To však na veci nič nemení. Vy máte na tvári nasadený úsmev č. 3 ("nic se neděje"). A toto je tá príhodná chvíľa pre kľúčový ťah, zkúsený vodák by zabral, my však ubrzdíme - hodíme kontru. Rýchlosť prúdu sa sčíta s našou vlastnou rýchlosťou a v zlomku sekundy sme zapichnutý v brehu. Je nutné podotknúť, že je dobré mať pevne zatvorenú čelusť a byť dobre zapretý do bokov lode pretože náraz je značný. Ďalej to je už iba rutinna záležitosť ...


Iný "zázrak" ktorý vás môže pri plavbe v kanoe postretnúť je tzv. "blúdivá štvormetrová vlna", ktorá tiež výdatne napomáha tzv. "večne mokrému sáčku". Vznik týchto vĺn je dosiaľ menej prebádaný než Bermudský trojuholník. Objavujú sa vždy nečakane, zásadne v tichej vode alebo iných bezpečných miestak kde bežný vodák nečaká nič zlého. Bezpečne prevrátia vašu loď i s nákladom a než sa stihnete vynoriť už jej niet.

titanic1.jpg (21358 bytes)

Veru tak ešte nikdy ju nikdo nevidel na vlastné oči a keby aj tak už tu niesu medzi nami. Vtedy tiež zistíte že loď hore dnom je, koťuha akási, omnoho stabilnejšia a neprevracia sa tak ľahko. No v tejto chvíli môžete zistiť, že všetky menej významné veci ktoré ste z akéhokoľvek dôvodu na dnes zabalili do nepremokavého a bezpečne tesniaceho igelitového sáčku, sú bezpečne premoknuté. Ak ste obal pre istotu obal zduplovali alebo triplovali na veci sa zmeni akurát to že voda nemá kadiaľ odtekať a vy ste obdržali roztok vašich vecí v riečnej vode. Najvhodnejšie je v tomto momente obal(y) prederaviť aby voda rýchlo odtiekla. Holt mokrý chleba nevyzerá vábne ale je lepší než žiadny. Pravdepodobnou príčinou tohto úkazu je "defenzívny" prístup k veci. Môžem to jednoducho argumentovať, frajeri ktorý sa balením do igelitu ani len neunúvajú aby si ochránili pred vlhkom takú bezcennosť ako sú ich 4.000 tisícové gitary, sa neurobia nikdy. Z toho vyplíva že používať igelitové sáčky proti vode je nerentabilné a vysoko neúčinné.

susiaren.jpg (23298 bytes)

Iná prdel sú "nikdy neschnúce bankovky". Do tejto skupiny sa tiež dájú zaradiť cestovné pasy, poznámkové bloky (tie sú skoro vždy jednorázové, bohužiaľ) atď. Fenomén sa väčšinou vyskytuje v kombinácií s predchádzajúcim (viď nepremokavý sáček), ale niekedy prekvapí i z čistého neba.

Aby to vodáci nemali táké jednoduché a hlavne preto, aby to celé nejak prežili, vymysleli si KACHNU. vyroba_kachny.jpg (16554 bytes)

Jedná sa o uzavretú nádobu s variabilným objemom a konštantným obsahom. Je ním vždy RUM-COLA v pomere 1:3 a niekedy i lepšom (ideál je 1:0). "Kachna " sa uviaže na stredne krátky povraz a hodí cez palubu do vody, to aby nezteplala. V momente keď obecenstvo dorazí na nejaké to "lego" (akože tichá voda), doličný predmet sa z vody vytiahne a konzumuje zvečša bez prílohy. Obzvlášť tvrdý jedinci môžu zapíjať Fernetom apod. V prípade že počet "kachniček" je >= počtu osôb, býva ďaľšia cesta hlavne hlavne v teplých dňoch plná neočakávaných 4-metrových vĺn ako som spomínal vyššie.

zvrtakova_prisaha1.jpg (18337 bytes)

Keď ste na vode dobrý a hlavne po prvýkrát, zvykne sa takýto člen povyšovať do stavu vodáckého za prítomnosti boha NEPTUNA a jeho spoločnikov.

zvrtakova_prisaha2.jpg (13410 bytes)

Vraj je to celkom prdel.


Copyright © júl 2000 by NEZMAR™